4 апреля 1147 года - первое упоминание о Москве.
«Въ лъто 6655. Иде Гюрги воевать Новгорочкой волости, и пришедъ взя Новый Торгь и Мьсту всю взя; а ко Святославу присла Юрьи, повелъ ему Смоленьскую волость воевати; и шедъ Святославъ и взя люди Голядь, верхъ Поротве, и тако ополонишася дружина Святославля. И приславъ Гюрги и рече: «приди ко мнъI, брате, в Москову». Святославъ же Iъха к нему съ дътятемъ своимъ Олгомъ, в малъ дружинъ, пойма съ собою Володимира Святославича; Олегь же ъха напередъ къ Гюргеви, и да ему пардусъ.
И приъха по немъ отець его Святославъ, и тако любезно цъловастася, въ день пятокъ, на Похвалу святъй Богородици, и тако быша весели. На утрий же день повелъ Гюрги устроити объдь силенъ, и створи честь велику имъ, и да Святославу дары многы, съ любовию, и сынови его Олгови и Володимиру Святославичю, и муже Святославлъ учреди, и тако отпусти и…».
«В лето 1147 отправился Юрий воевать Новгородские земли. Святослав же воевал в Смоленской волости. И прислал Юрий к Святославу, и так сказал: «Приди ко мне, брат, в Москов». Святослав же поехал к нему с сыном Олегом и с небольшой дружиной, взяв с собой племянника своего Владимира Святославича. Олег поехал вперед и подарил Юрию пардуса. И приехал за ними отец его Святослав, и так любезно расцеловались с Юрием в день пятницу, на Похвалу Святой Богородице и возвеселились.
Наутро повелел Юрий устроить обед силен, и сотворил великую честь им, и дал Святославу дары многие с любовью, и сыну его Олегу, и племяннику его Владимиру Святославичу, и всех дружинников Святославовых одарил по очереди. И затем отпустил их…».